Annons:

__________________________ __________________________

textfiler-till-google-docsDet blir bara mer om mer saker du kan göra direkt i webbläsaren och jag är nästan säker på att du snart inte längre behöver några program i din dator och istället kan göra allt du behöver i det så kallade ¨molnet¨. Det enda programmet du då skulle behöva är bara en webbläsare, och en internetuppkoppling.

Olika tjänster i molnet

Tjänster i molnet blir idag allt vanligare och det kommer bara fler hela tiden. Google t.ex. har extremt många tjänster som körs i webbläsaren, alltså i det så kallade ¨molnet¨. Google Docs är ett exempel på en av Googles alla fantastiska tjänster som du kan skapa olika typer av dokument med direkt i webbläsaren. Men det finns även en hel del andra bra tjänster.

Du kan till exempel redigera dina bilder med Photoshop Express, lyssna på streamad musik i Grooveshark, skapa anteckningar med tjänsterna Catch och Evernote, spara filer i molnet med Dropbox och det finns många många fler bra tjänster i molnet..
Och den stora fördelen med detta är givetvis att det inte spelar någon roll vilken dator eller enhet du än sitter vid, du kan alltid komma åt dina grejer hos de olika ¨moln-tjänsterna¨. Det du behöver är bara en internetuppkoppling och en webbläsare.

Dator som endast består av en webbläsare

Det börjar till och med redan komma datorer som bara i princip har en webbläsare i sig och där det inte går att installera några program. Jag tänker då på Googles nya dator Chromebook som är en dator som består av Googles egna operativsystem, Chrome OS, som bygger på deras webbläsare Google Chrome.

Du har väl ett Google-konto?

Och för dig som vill ta första steget att flytta ut i ¨molnet¨ kan det vara en bra idé att börja överföra dina textfiler som du har i din dator till Google Docs, och lite längre ner i detta inlägget tänkte jag förklara hur du gör. Om du har ett konto hos Google antar jag att du redan känner till deras tjänster, och om inte så är det aldrig försent att nu registrera dig ett Google-konto och börja testa deras olika tjänster som dessutom är gratis att använda!

Vad är Google Apps?

I min skola har vi börjat använda oss av något som heter Google Apps, en tjänst för företag som hjälper de att skapa som ett litet ¨nätverk¨ mellan alla anställda i företaget som ger de tillgång till mail, kalender, dokument som kan delas mellan de anställda osv. Det är helt enkelt en tjänst som hjälper företaget att arbeta smartare och allt detta görs i ¨molnet¨.

Google Apps har nästan exakt samma funktioner som ett vanligt gratis Google-konto, förutom att detta är anpassat för just företag som gör att man har en del begränsningar som t.ex. att man inte alltid kan dela dokument med vem som helst, utan bara mellan företagets anställda osv.

Google Apps är en tjänst som kostar en del för företag men som är gratis för skolor på grund av att Google vill att eleverna ska lära sig hur deras tjänster fungerar. I och med detta hoppas Google på att de vill fortsätta använda Google Apps när de börjar jobba hos ett företaget. Och om de är vana vid att arbeta med Googles olika tjänster vill de anställda på företaget givetvis fortsätta med det, vilket gör att företaget kanske sedan betalar för Google Apps.
Ganska smart tänkt av Google och jag tror faktiskt deras tanke bakom det hela fungerar.

Har du testat Google Docs?

Men iallafall fick alla elever på min skola som jag går på (Karl-Oskarskolan) ett Google-apps konto för någon vecka sedan. Och något som en del i min klass nu har börjat upptäcka är just hur man kan använda Google Docs. T.ex. att man så enkelt kan dela ett dokument med någon klasskamrat och sedan kunna redigera i det flera stycken samtidigt plus att man då kan chatta med de personerna som man delar dokumentet med under tiden som man arbetar med det. Mycket bra funktioner om man ska ha något samarbete i skolan eller liknande.

textfiler-google-docs

Och nu när en del av oss i min klass har börjat använda Google Docs till att skapa dokument i har vi ju även en hel del gamla mappar med textfiler från datorn som vi tidigare har skrivit som vi kanske även vill få över till Google Docs, och detta går mycket smidigt att göra.

overfor-textfiler-till-google-docs

Som bilden visar här ovan så är det bara att dra över ett textdokument, Word eller Excel dokument, Powerpoint presentation, PDF-fil osv. direkt från datorn till din Google Docs startsida. Detta fungerar på samma sätt i ett vanligt gratis Google-konto som det gör med ett Google-apps konto.

Smidigare än så här kan det ju knappast bli att överföra gamla textfiler till Google Docs-format så att du kan börja läsa och redigera dem direkt på nätet istället. Du kan till och med välja att ta en hel mapp och dra över, då överförs både mappen och alla de textfiler som fanns i den till Google Docs-format. Och om du väljer att överföra PDF-filer har du även möjligheten att göra om dessa till vanliga textdokument i Google Docs.

Använder du Google Docs?

Använder du Google Docs i skolan, på jobbet eller kanske bara hemma privat? Skriv gärna en liten kommentar här under inlägget eller på bloggens Facebook-sida och berätta när och vad du använder Google Docs till. Och om du gillade inlägget kan du tipsa dina vänner om det genom att klicka på någon av knapparna här nedan!